keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Puhdas vs sekarotuinen rek vs ei rek

IHmm ajattelin kirjottaa välillä vähän omia mietteitä sulon touhujen sekaan.
Aihe on varmasti mielipiteitä nostava, mutta tarkoituksena ei ole tuomita ketään vaan jokaisella on omat mielipiteensä ja tämä on minun näkemykseni.

Rotukoira vs sekarotuinen:
Miksi minä valitsin rotukoiran?
Minulle oli alusta asti selvää että otan rotukoiran, sekarotuinen koira ei edes käynyt mielessä. Suurin syy sillon ehkä lienee jossain omassa periaatteessa että rotukoira sen olla pitää. En väitä etteikö sekarotuiset olisi ihan yhtä hyviä ja rakkaita kun rotukoira, mutta yhtälailla sekarotuisen omistaja puolustelisi valintaansa esim. Että ne ovat terveempiä. 
Siitä päästääkin yhteen asiaan, terveempiä, miten niin? Kaksi rotukoiraa sekotetaan ja  yhteen koiraan yhdistetään kahden koiran sairaudet, joista todnäk ei ole tietoa koska terveystutkimuksia ei vaadita. Ehkä ei tiedetä koiran isää, koirasta voi tulla aivan erikokoinen, luonteinen ja näköinen (se näkö nyt on pikkuseikka) mitä aluksi on luultu.
Rotukoirasta tiedät käyttötarkoituksen, koon, luonteen ja yleisimmät sairaudet. Vaikka onhan todella terveissäkin roduissa sairaita yksilöitä, enhän mäkään voi tietää onko sulo aina terve vaikka sulon vanhemmat olis kuinka terveitä. 
Meillä on ihana kasvattaja josta on ollut suuri apu monessa asiassa.
Alkuun mietin että ei mua mikkää näyttelyt yms kiinnosta mutta kappasvaan niin ne alkoki kiinnostaan, sekarotuisen koiran kanssa en voisi sinne kehään lähteä. Eli tiivistettynä, minusta tuntui luotettavammalta ottaa rotukoira ja varsinkin kun rotu oli alkuunsa jo mietitty niin nää oli asioita joita punnitsin :) mutta niinkuin mainitsin päätyy sitä sitten puhdasrotuiseen tai sekarotuiseen niin kumpikin päätös on yhtä hyvä! Kummastakin kasvaa varmasti hyviä kotikoiria ja kumpikin saattaa olla terve kuin pukki tai sairastella paljon. Tärkeintä että ottaa koiran joka itsestä tuntuu sopivalta!

Rekisteröity vs rekisteröimätön:
Juu ymmärrän ihmistä joka päättää ottaa sekarotuisen koiran  ihan yhtähyvin kun sitä joka päätyy rotukoiraan, mutta sitä en ymmärrä että otetaan rotukoira ilman papereita. Yleensä perusteluina kuulee
Näyttelyt ja raha: miksi ottaisin paperillisen koiran kun en kuitenkaan mene näyttelyihin? Ja miksi maksaisin 1700 pennusta kun saan samanrotusen 800 ilmanpapereita?
Ensinnäkin näyttelyt... Mieli voi muuttua ja  mulla ei ne näyttelyt itellä ollu ensimäisenä mielessä vaan se että saan pennun terveistä vanhemmista, tiedän koirani taustat, hyvän ja rodun tuntevan kasvattajan, jonka puoleen voin kääntyä kun itsellä menee sormi suuhun.
Raha.. Itselläni herää epäilykset (varsinkin kun tehtailu on nyt niin pinnalla) jos saat rotukoiran puolet halvemmalla kun rekisteröidyn ja miksi koiraa ei ole rekisteröity jos kerran kaikki on kunnossa? Rekisteröinti on kuitenkin aika pieni kulu kasvattajalle. 
Lisäksi koiran hinta on aika pieni määrä mitä koiraan tulla sen eläessä rahaa menemään.
Valitettavaa on että usein rekisteröimätön pentu tulee pentutehtailijalta esim. Narttu astutetaan liian tiheesti josta johtuen sitä pentua ei saa rekisteriin. Toki varmasti löytyy myös sellaisia joissa ei se tehtailu ole kyseessä.

Kyllä tuli taas asiaa, vielä muistutukseksi: nämä on vaan mun ajatuksia ja mielipiteitä, jokaisella omansa :) me mennään partsille ottaan aurinkoo :)

Ainii parikuvaa viel pakko laittaa :p

Sulo<3jugru

Sulo löys ittellensä hienon pedin, tyhjän pahvilaatikon:

Ja sylkys on hyvä koisia:

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Mistä kennelistä olet Sulon hankkinut? :) Voipi olla, että koiramme ovat samasta paikasta, vanhemmista en ole varma..

Oon kirjoitti...

Moikka! Ömm onkos se sitten charmbulls kenneli :) ollaan haettu sulo sen isän luota ruttukuonon kennelistä, mut virallinen nimi on charmbulls hot gossip ni pystyy ainaki kurkkaa onko jotain sukua :)