torstai 10. huhtikuuta 2014

Lyhyt kuonoisuus

Tänään tuli postin mukana koiramme-lehti jossa luki etukannessa; voiko lyttykuono olla terve?
Elin ihan että jes! Nyt on kiinnostava aihe. Itse jutun otsikko oli: lyhyt kuonoinenkin VOI OLLA TERVE. Ei muutaku juttua lukemaan..
Tekstissä oli esimerkiksi että lyhytkuonoisten hengitysongelmat laitetaan samanasian piikkiin, vaikka eriroduilla ongelma voi johtua eriasioista. Muistutuksena oli myös että ei se pitkäkuonokaan niin yksinkertainen ole, ja nissäkin on omat ongelmansa. Joka kerta kun muutetaan perusmallia niin saadaan ongelmia aikaan.
Koiran ongelmia ei oteta tosissaan kun usein todetaan rttä on tälle rodulle ihan ominaista, vaikka olisi perinnöllistä, niin ongelma on aina ongelma johon tarvii puuttua.
Ja ei se muotovalio ole aina terve, ei näyttelyissä kytätä terveyttä vaan rotumääritelmän mukaisia ulkomuotoa ja luonnetta.
Jalostukseen ei tulisi käyttää mitään sairasta/viallista koiraa, koska tarkotushan on nimenomaan saada terveitä koiria. Tekstissä oli maininta tästä eilen kirjoittamastani paperittomuudesta; paperittomien koirien määrä on kasvussa. Paperittomien koirien vanhempien terveydestä ei ole välttämättä mitään virallista tietoa ja näin viat ja sairaudet perityy.
Mutta lyhytkuonoinen koira voi olla terve kun sukujuuret ovat terveet ja hyvät.
Jokaisella koiralla on omat ongelmansa ja lyttykuonoisilla se tuppaa olemaan se lyttynaama.
Ja koska koira on saatu jalostettua lyttynaamaksi niin kuonoa varmasti saadaan pidennettyä hiukan että saadaan kuonosta johtuvia ongelmia pienemmiksi.
Olen kyllä iloinen että sulolla hengitystiet toimii hyvin, sulo ei rohise tai no sillon kun se esim kantaa palloa niin saatta vähän rohista. Vaikka olisi ollut parin tunnin lenkillä, niin rohinaa ei ole. Kuorsaa kyllä vaihtelevasti, välillä enemmän välillä ei ollenkaan. Lämpöhalvauksen riski on tietenkin iso, eli kesäsin oltava tarkkana ettei lämpö käy liian korkeeksi, mutta sitäkin onneksi pystyy vähän helpottamaan esimerkiksi viilennyspyyhkeellä.


Pakko mainita vielä pari asiaa mikä mua suututtaa suunnattomasti.
Ensimmäinen asia; täälä pirkkalassa vähän iäkkäämpi nainen ollut lenkillä kahden koiransa kanssa ku ohi oli tullut mies joka oli potkassu tältä toiselta koiralta hampaat sisään ja poistunut paikalta. HEI IHAN OIKEESTI! Mikä ihmisiä riivaa. Hitto jos joku potkasis suloo ni kyllä ois piru irti. Niin toivon että mies saadaan kiinni ja joutuu vastuuseen teoistaan. Eihän kukaan hänenkään hampaita käy potkimassa sisään. Olis ees potkassu jotai rotikkaa joka ois pystyny antaa samalla tai isommallakin mitalla takas ni ois mies oppinnukki jotain.

Toinen asia. Ihmettelen suuresti miten laiskoja koirien omistajat on. Joo koirankakka... Miksi se jätetään keskelle kävely tietä? Tosi vaikee kyykätä sen verran että nostaa sen läjän pussiin. Ja todella törkeetä rttä ihmiset paskattaa meidän omakotitalon pihaan koiria! Ja kyse ei ole mistään yhdestä kakkaläjästä vaan jatkuvasti ihmiset antaa koiriensa paskantaa sinne. Kukaan ei varmasti tykkää jos omaan pihaan paskatetaan koiria. Ja minkä ihmeen takia ne ylipäätänsä päästää ne koiransa meidän pihaan? Mä en ainakaan anna sulon mennä vieraitten ihmisten pihoille boustailee.
Pakko sanoo että ymmärrän, että ihmisillä jotka ei ole koiratyyppiä ni menee maku koiranulkoiluttajiin, kun mullakin menee koiraihmisenä. Jos ei osata edes käytöstapoja niin kyllä se on sitten raivostuttavaa. Ja ei, en ole ärsyyntynyt koiriin vaan niiden omistajiin! Ihan vissi juttu että kun nään jokun paskattavan siihen koiraansa niin lykkään kakkapussirullan kouraan että pistäppä keräten, ja kerääkki yhtä monta ku sun koiras siihen on tehny.

Huhhu nyt maate unii :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Justiinsa näin! Meillä on 2 ranskista ja vanhemmalla on hieman pidempi kuono kuin monilla muilla. Mun mielestä silti todella lyhyt, mutta näyttelyissä tuomarit ovat maininneet siitä "vikana". Hengitys ei rohise koskaan, ei edes rasituksessa ja tuo koira kyllä liikkuu ja saa rasitusta. Nuoremmalla on vähemmän kuonoa ja se rohisee lenkillä. Se tosin vetää sata lasissa joka paikkaan (pentu), joten en tiedä jos rohina vauhdin hidastumisen myötä vähenee. Kuitenkaan silläkään ei ole ollut minkäänlaisia vaikeuksia saada henkeä, kuten joskus jollain koiralla kuulee ns. hinkumista. Ja edelliseen postaukseen vielä, itse olen sitä mieltä, että ehdottomasti paperikoira kunnon kennelistä. Kyllä näiden asioiden kanssa saa olla tarkkana!
-S-

Oon kirjoitti...

Se on valitettavaa että pentua valittaessa kytätään usein vain, vahempien näyttelytuloksia. Mekin ruvetaan näyttelyissä käymään, tärkeämpää on koiran terveys kun mitkään tittelit. Joku mulle tossa sanokin että voi olla että sulosta sanotaan että on liian hoikka. Sulo on tosiaan nyt 1v ja painoa 14kg eikä mielestäni yhtään liian hoikka ikäsekseen. Malli taitaa vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin, sulo on tosi sporttinen. Itse tykkään että koira on hyvin voivan oloinen ja näköinen, enkä piittaa siitä että jos on vääränmallinen tuomarin silmään. Itselleni kuitenkin on todella tärkeää, että koira voi hyvin ja pystyy nauttimaan elämästään täysillä.
Juurikin näin. Ymmärrän jos joku päätyy sekarotuiseen koiraan, mutta "rotukoira" ilman papereita ei ole ollenkaan hyvä juttu, ei vaikka paperiton koira tulisi kuinka hyvältä ystävältä.